Szeretettel köszöntelek a Spanyolország Imádói közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Spanyolország Imádói vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Spanyolország Imádói közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Spanyolország Imádói vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Spanyolország Imádói közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Spanyolország Imádói vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Spanyolország Imádói közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Spanyolország Imádói vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság (kasztíliai spanyolul és galíciaiul Reino de Espa?a, katalánul Regne d?Espanya, baszkul Espainiako Erresuma, asztúriai spanyolul Reinu d?Espa?a, aragóniai spanyolul Reino d?Espa?a) független állam Dél-Európában, 2 autonóm várossal (Ceuta és Melilla), és 5 ún. szuverén területtel Észak-Afrikában, amelyek Marokkóba ékelõdnek be (lásd: Plaza de soberanía). A spanyol szárazföld délrõl és keletrõl a Földközi-tenger (amelyben az országhoz tartozó Baleár-szigetek fekszenek), északról a Biscayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt.
17 éve | ROZS SÁNDOR | 0 hozzászólás
Naspolya /MESPILUS GERMANICA/
VIRÁGZÁS:Májiustol-juniusig.
GYÜMÖLCSÉRÉS:Késõ õsszel
A NASPOLYA ELÕÁZSIÁBÓL SZÁRMAZIK,ÉS MÁR ÉVEZREDEKKEL EZELÕTT ELTERJEDT KÕZÉP -EURÓPÁIG,AZ AKKORI GERMÁNIÁIG. Az a téves feltételezés,hogy onnan származik latin germenicus,fajtanévbõl származik.Ez ma már alig ismert növény faként vagy cserjeként nõl, fa eléri a 6 méter magasságot. A kezdetben zöldes rozsdavörös gyümölcs késõ öszre megbarnul,ekkor kemény,és elsõ fagyokig fenn kell hagyni a fán.Szedés után addig tároljuk mig meg nem puhul és el nem veszti csersavtartalmának egy részét.Ezután nyersen is fogyasztható:Szénhidrátot és pektint tartalmaz.Más gyümölcsökkel keverve izes lekvár készithetõ belõle.Italok izesitésére is használják.Naspolya melegebb országokbol származik ezért elsõsorban az enyhe fekvésû,napos félárnyékos termõhelyeket kedveli.a fiatal fa ágai tövisesek,az uj hajtások fehér filcesen szörõsek.
|
|
? Azafrán, sáfrány - Crocus sativus >>>Tovább
spanyol sáfrány, valódi sáfrány, bécsi sáfrány; saffron, safran
A sáfrány megnevezés, amelyik a legtöbb európai nyelvben kizárólag ezt a növényt jelöli, az arab "za'fran" (sárga) szóból származik.
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízû növényi fûszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi.
A sáfrány hagymás, évelõ dísznövény, gyökérgumókkal szaporítható, lila virágjának három sötétvörös bibéje van.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A kicsumázott fél paprikákat alufólián 20 percig süssük a sütőben, míg a bőrük megfeketedik.
Vegyük ki és takarjuk be szorosan a fóliába 15-20 percre.
Addigra kihűlnek és a keletkező gőz fellazítja a bőrüket, így könnyen leszedhető a húsukról.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
? Sangría (vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítõ)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termõvidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetõen vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztõ környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedût, amely õszibarackkal vagy nektarinnal készül.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likõrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szõlõbõl és a Pedro-Ximéneznek nevezett szõlõfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Egy élménybeszámoló Valenciából:
Reggelire kipróbáltuk a helyi speckó italt a horchatát. Épp a legrégebbi horchateriába tévedtünk be a Santa Catalinaba. Elmesélem, hogyan is kell ezt az italt elképzelni. Tulajdonképpen jó pohár hideg tej, aminek meglepetésszerûen erõs marcipán íze van. Sajnos a marcipán vízválasztó az édességkedvelõk között is, így aztán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Turrón
A turrón arab származású édesség, amit a 16. században hoztak be Spanyolországba. Legfontosabb összetevõi a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula. Sokféle típusa létezik, marcipános, kókuszos, kesudiós, mogyorós vagy éppen ez a kakaós. Volt szerencsém párat kóstolni Spanyolországban.
Ez a turrón kakaós ízesítésû, teljesen úgyis néz ki, mint egy tábla csoki, azt leszámítva, hogy nem kockákból, hanem nagyon vékony csíkokból állt.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A sangría (jelentése spanyolul ?érvágás?, a sangre ?vér? szóból) eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú édes ízesített üdítõitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.
Az utóbbi idõkben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különbözõ fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf % körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres. (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass)
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Tortilla (Burgonyás omlett)
A burgonyát meghámozzuk, körömnyi darabokra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és
2 ev?kanál olívaolajon kisütjük. Ezután a hagymát is megfuttatjuk rajta, majd a burgonyát rádobjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk. Amikor a burgonya megpuhult, a serpeny?b?l sz?r?lapáttal kiszedjük és félretesszük.
A tojásokat sóval habosra keverjük, és a burgonyára csorgatjuk. A maradék olajat az üres serpeny?ben megforrósít-juk, a tojásos, burgonyás masz-szát beleöntjük.
Legfõbb elv, ami maradék a konyhában van az mind bele. Minden húsféle, tengergyümölcsei, és akár zöldségfélék is. Ha vásárolni kell hozzávalókat, akkor a minimum:
20 dkg. sertéshús, 1 csirke mell, 20 dkg. rákhús, 20dkg. kagyló, 20 dkg rizs, 20 dkg. zöldborsó, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 1/4 liter húsleves, 2 dl fehérbor. 1 mokkáskanál sáfrány, só, bors, olívaolaj.
A húsokat apró darabra vágjuk (ragu nagyságura) A hagymát finomra a paprikát vékony csíkokra a meghámozott paradicsomot gerezdekre vágjuk.
17 éve | B Klári | 1 hozzászólás
A manchego a legismertebb spanyol sajt. A manchego juhsajtot jelent, ami a tej eredetére utal. A sajt két kilós tömbökben készül félkemény vagy kemény formában. A szine pedig világossárga vagy arany. A héja barna, néha sötétbarna vagy fekete amely egy karakterisztikus mintát alkot.
Az íz a sajt érettségi fokától függûen lehet friss savanykás vagy zamatos puha. Az érettségi fokai a következõek: friss, 3-4 hónapos érett vagy egy éves öreg. Ahhoz hogy ezt a sajtot tartósítsák olívaoljaba teszik.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Extraszûz vagy sansa?
Az olívaolaj egészséges, de az olívaolajok különféle változatai között nagy különbség lehet.
A mediterrán országokban, ahol az olivaolaj a konyha legfontosabb alapanyaga, az egy fõre jutó extraszûz olívaolaj fogyasztás havi 1,3 liter. Ezekben az országokban a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Sajnos kevesen tudják, hogy mit takar az extra szûz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettõl messze elmaradó sansa (pomace, orujo) névre hallgató (mellék)termék közti különbség.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Elsõ látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerûen sózással tartósítják. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt, s a spanyol sonka már ekkor olyan jó hírnek örvendett, hogy Diocletianus császár is említést tesz róla írásaiban.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Igen gyorsan, átlagosan 4-6 év alatt, de bizonyos helyeken akár 2-3 év alatt is megtérülhet egy frekventáltabb helyen lévõ tengerparti ingatlan ára. A jó üzletet reményében egyre több magyar vásárol nyaralót Horvátországban, Spanyolországban, és újabban a még nagyon olcsó Törökországban - írja a Világgazdaság.
A hazai ingatlan-befektetõk körében már évek óta Horvátország az elsõ számú külföldi célpont, amelynek mértékét jelzi, hogy több ingatlanszakérõ szerint is a magyar vásárlások meghaladják a német, osztrák vagy olasz befektetések értékét.
Lassabban drágulnak a spanyol ingatlanok Spanyolországban valamelyest lassult a lakások áremelkedésének üteme az utóbbi 1-2 évben. A legdrágábban Madridban vásárolhatunk házat, míg a legolcsóbb ingatlanokat a spanyol-portugál határon kell keresnünk. Az utóbbi három hónapban 3,4 százalékkal növekedtek az ingatlanárak Spanyolországban, ez a mutató 2002 hasonló idõszakában 3,9 százalék volt. Egy 200 ezer otthon megkérdezésével készült felmérés adatai szerint a júliustól szeptemberig terjedõ idõszakban az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 1450 euró (380-400 ezer forint) volt.
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás